Vingåkers miljövänligaste biltvätt!

Jag träffar Thomas Widén på OKQ8 i Vingåker. Thomas har haft macken i drygt nio år och blandar jobbet med sitt musikintresse. Det har hänt mycket under dessa år vad gäller utvecklingen på macken. Mackar idag är ju mer som små butiker. Allt från tillbehör och omvårdnad av bilen till att stilla suget i magen. På macken finns sex fast anställda och två extrapersonal.

I december 2016 uppdaterades biltvätten och man kan nu köra igenom och ut på baksidan, vilket gör att köandet blir bättre. I den här tvätten kan du köra in med en bil på upp till 6 m lång och 2,75 m hög. Thomas berättar att även Gör-det-själv-hallen har fått sig en uppfräschning. Den är ommålad och med ny belysning, länkarmar till vatten och avfettning.

 

Vad är det som gör att nya automat­tvätten är miljövänlig?

– Allt är nytt och idag är alla produkter miljöklassade. Den nya tekniken gör att det både är miljövänligare, effektivare kemprodukter samt går åt mindre vatten. Tiden påverkas också – nu går tvätten fortare. Jag har ett avtal med Constant Clean som sköter tekniken. Kemprodukter servas och fylls på var fjortonde dag, säger Thomas.

 

Hur ofta behöver man byta ut borstarna?

– Det beror ju på, men med normalt slitage så cirka vart sjätte år.

 

När bilen maskinvaxas så kommer vaxet även på rutorna. Försämrar inte det sikten och hur påverkar det torkarbladen?

Det räcker att du kör med spolarvätska en gång så är det borta och det är ingen fara för torkarbladen.

 

Inom en snart framtid kommer man att kunna tvätta bilen dygnet runt. Man betalar med kort eller köper ett kort i förväg. Tvätten övervakas med kameror från Constant Clean som kan rycka ut om något problem uppstår.

 

Undertecknad har tvättat bilen i den nya hallen och kan konstatera att programmet Renast var mycket snabbare än tidigare. Vill du tvätta bilen miljösmart så ska du göra det på OKQ8 i Vingåker.

Text: Majsan Wickert

Den nya automattvätten på OKQ8. Foto Thomas Widén.

Thomas i den renoverade Gör-det-själv-hallen. Foto: Majsan Wickert.

 

FAKTA

Den vinklade sidoborsten är ett eget, unikt patent från Christ och har funnits i sorti-mentet i över 15 år. Funktionen gör att borsten anpassar sig efter bilens form och tvättar karossidorna med ett jämnt tryck; effektivare, skonsammare och med bättre fördelning av vatten och tvättmedel än traditionella, raka borstar. Några av fördelarna:

  • Jämnt tryck längs bilens sida ger bättre tvättresultat och spridning av tvättmedel
  • Borstens form gör att den anpassar sig extra bra till dagens bilar med sina skulpterade karossformer
  • Når bilens karossidor både på tur- och returtvätt

Tryckfördelningen gör att borstmaterialet slits mindre.

Källa: Constant Cleans hemsida

Vingåkersbladet