Vingåker för mig i Nr 4 – 2017 Holens

Kent och Monika Holen har spelat dansmusik i större delen av sitt liv. I januari 1999 startade de sitt eget dansband Holens. Med bandmedlemmarna Jerker Andersson och Kenneth Johansson har de tillsammans spelat dansmusik i 150 år.

Kent och Monikaär helt överens om att Vingåker är geografiskt sett bra att bo i om man har ett dansband. Man kommer långt på en radie av 35-45 mil från Vingåker.

– Sedan är det tryggt att bo här och jag gillar att bo lite på vischan, säger Kent.
– Vingåker ligger ganska centralt. Vi har tågförbindelse och nära till större städer. En stor del av vårt nätverk finns också här, säger Monika.
Båda tycker att det mesta man behöver finns i Vingåker och de berättar gärna om varifrån de kommer när de är ute och spelar.

Dansmusik har alltid varit en hobby för dem. Med två heltidsjobb och flexibla chefer som ger ledigt får de ihop det och menar att dansbandsturnerandet är en livsstil. Men de poängterar att allt måste planeras noga, både privatliv och musikliv.
Men att spela på heltid har aldrig varit deras mål.
– Det blir helt andra krav om man ska spela på heltid och det är tufft att alltid ligga borta, säger Kent.

– Vi har spelat på Teneriffa en gång, det såg vi mest som en rolig grej, fortsätter Kent.
Annars spelarbandet oftast i en radie på ca 45 mil. Ibland spelar de flera dagar i rad.

 

– Då följer en del av dansarna oss, så när vi åker på spelturné så åker de på dansturné, säger Monika.
Efter spelningarna bjuder de ofta orkestern på mat som ibland brukar bjuda dessa fans på entrén.

Ofta återkommer samma personer på de olika danserna och har genom åren blivit bekanta med Kent och Monika. En man på danserna i Stockholmsområdet brukar alltid komma med en bukett rosor till Monika. Han har också berättat att hans måndagsnöje är att dricka kaffe på café, kasta pil och läsa på Holens hemsida.

Dansa kan man göra i alla åldrar, berättar Kent och Monika. I Örebro kommer det alltid en farbror och dansar trots sina 104 år och han har inga planer på att sluta än. Målet är att i alla fall slå sin faster som blev 105 år.

Ibland kan det vara svårt att komma ihåg alla de träffat, som den gången Holens spelade på en stor loge i Hormesta i Sörmland. Det var folk från hela Sverige, mest storbönder som ordnat en logdans för ca 250 personer.
När Holens var ombytta och klara fick Kent se en kille som verkade väldigt bekant.
– Jag måste gå och hälsa, sa han och frågade samtidigt Monika om hon kom ihåg vem det var?
Det gjorde hon och Kent gick aldrig fram och hälsade. Det visade sig vara en av deltagarna från TV-programmet Bonde söker Fru.

En gång på en dans kom ett par fram till scenen. Tjejen frågade om de var intresserade av att sätta musik till hennes text. Tiden är knapp till att skriva egen musik, men Monika tyckte det lät kul att prova en gång. Resultatet blev att låten spelades in på Holens första CD och därefter skickade tjejen in låten till Sörmlandstoppen, där den låg etta i sju veckor. Man fick max vara med i tio veckor på den tiden. Monika fick efter det åka upp till Stockholm tillsammans med tjejen som skrivit det mesta av texten på Stim Music Expo och träffa bl a Kakan Hermansson och musikern Kee Marcello.

Holens har spelat in två skivor hos Linus Lindholm i studio Beach House i Katrineholm. De säljs via Ginza eller på danserna. Monika berättar att hon nyligen fått veta att Holens första cd finns i svenskstater i USA tack vare en släkting till Roy Orbison som var i Skedevi på dop. Där spelades Holens cd och skivan fick självklart följa med till USA. Kent berättar också att Holens är ett av få dansband i Sverige som alltid spelar live. De flesta dansband har förinspelade bakgrunder i någon form.
– Vi har infört på skoj att om någon spelar fel blir det en ”straffrunda” på scenen, säger Monika.

Kent är orkesterledare och brukar sköta det mesta av snacket från scenen, men på midsommarafton i Viala är det alltid Monika som håller i ringlekarna, vilket hon också kommer att göra i år för tjugoförsta gången.
På midsommardagen spelar Holens till dans vid Ekudden i Forssjö och den 18 augusti 17.00-21.00 är det dans i Vingåkers Folkpark. Ett par gånger om året brukar Kent och Monika underhålla på Humlegården.
– Musik och sång är uppiggande. Att få önska melodier och sjunga med väcker minnen hos de gamla, detta har blivit en kär tradition för oss, säger de gemensamt.

Faktarutan
Stim Music Expo är ett arrangemang som riktar sig till kompositörer, textförfattare, musiker och förläggare.

Text & Foto: Birgitta Stenström

Foto: Hanna Maxstad

Vingåkersbladet